Tuesday, June 5, 2007

What for???

Πολύ καλησπέρα σας!

Παρατηρώ - τα τελευταία 3 χρόνια που φοιτώ σε ένα Τ.Ε.Ι. (ονόματα να μη λέμε) - ένα ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ και εντελώς παράδοξο γεγονός.

Οι περισσότεροι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα μαθήματα του τμήματος που παρακολουθούν (τουλάχιστον όχι στο δικό μου τμήμα). Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν και να μάθουν τι παίζει!

Μα αν είναι ποτέ δυνατόν χρυσέ μου - χρυσή μου!!! Είσαι που είσαι γκάου, το έχεις που το έχεις καμμένο, είσαι "ό,τι του φανεί του λωλοΣτεφανή" και από την Πόλη έρχεσαι και στην κορφή κανέλα (και πολλές πολλές ακόμη λαϊκές ρήσεις). Δεν μπορείς τουλάχιστον να καταλάβεις οτι περνάει ο χρόνος σου (και γενικά τα χρόνια) επί ματαίω? Δεν αντιλαμβάνεσαι (με ό,τι έχει απομείνει εκεί ψηλα) οτι "δεν το' χεις", να πατήσεις πόδι και να πεις οτι αυτό που κάνεις δεν σου αρέσει και να απαιτήσεις - από τον εαυτό σου ή από αυτούς που εξαρτάσαι - να κάνεις ή να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι που να σου αρέσει, ώστε να τα καταφέρεις (καλύτερα τουλάχιστον απ' ότι τώρα)?

Είναι φυσιολογικό να θες να σπουδάσεις Επιστήμες Θεωρίας (κοινώς να γίνεις Φιλόλογος ή ό,τι άλλο) και να καταλήγεις να σπουδάζεις Οικονομικά σε ένα Τ.Ε.Ι. Με ποιά λογική μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αλλά έτσι είναι!!! Όταν ο αρχοντοχωριάτης Έλληνας, με την ακόμη πιο χωριάτική νοοτροπία - εν έτει 2007, Hello, new Millenium!!! - απαιτεί από την πολιτεία να του σπουδάσει το παιδί, όσο χαζό (με την καλή έννοια πάντα) και αν είναι αυτό, αυτά συμβαίνουν!

Θέλεις να γίνεις Γιατρός; Αχ, ξέρεις, δεν γίνεται. Πρέπει να δώσεις 10 μαθήματα και να γνωρίζεις τα πάντα. Γιατί γιατρός που δεν μπορεί να αναλύσει - γραμματικά και συντακτικά - τον όρκο του Ιπποκράτη, και μάλιστα στα αρχαία, δεν νοείται!!! Δεν γίνεσαι καλύτερα νοσηλευτής; Πάλι, μέσα στα νοσοκομεία θα βολοδέρνεις (άσε που και οι βαθμοί σου, αφού δεν σου αρέσουν τα αρχαία και τα πληροφοριακά, θα επαρκούν μόνο για αυτή τη σχολή!).

Έτσι που λέτε - και ορμώμενος από μια ιδία προσωπική εμπειρία - έχω να δηλώσω οτι τα πράγματα πρέπει απλά να αλλάξουν και να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μπορεί, όποιος-α έχει τα φόντα, τις προϋποθέσεις και το γνωσιακό υπόβαθρο, να περνά αποκλειστικά και μόνο στη σχολή που θέλει, όυτως ώστε κατά τη διάρκεια των σπουδών του/της αλλά και μετέπειτα στην εργασιακή πορεία να μπορεί και να ΘΕΛΕΙ να αποδόσει τα μέγιστα.

Φίλοι μου, σας αγαπώ (που έλεγε και μια ψυχή παλαιότερα)!

Υ.Γ. Θέλω να αποδώσω τα εύσημα αυτής της καταχώρησης στον συμφοιτητή και συμπολίτη Νίκο, από την κατάσταση του οποίου πήρα το έναυσμα να κριτικάρω το Γ' Βάθμιο Εκπαιδευτικό Σύστημα αυτής της - σε πάρα πολλές στιγμές και καταστάσεις - υπέροχης χώρας! Τονίζω βεβαίως οτι ο εν λόγω συμφοιτητής δεν ανήκει στην παραπάνω συνομοταξία, απλά - και από δικό του καθαρά φταίξιμο - βρέθηκε σε αυτή τη "λάθος" θέση. Ένα χειροκρότητα εμψύχωσης για το Νίκο λοιπόν!!! (κλαπ, κλαπ...)

1 comment:

Anonymous said...

San ti diafimisi tis Coca-Cola: Elate oloi mazi na poume bravo sto Niko loipon, pou parolo pou apo diko tou ftaiximo vrethike sti "lathos" thesi, tolmaei na to diorthwsei (mallon)...